Friday, November 5, 2010

Cerpen: Ikhlaskan Cinta Mu ( Part 3 )

Sejak Dave pulang dari Australia dan kembali tinggal bersama orang tuanya. Dia dah mula mengurus syarikat kepunyaan ayahnya. Alex masih bekerja di Singapura. Namun walau dia jauh di perantauan, Alex tidak pernah melupakan aku kawan baiknya. Setiap kali dia balik ke sini pasti aku dan Alex akan bertemu.

Pejabat tempat aku bekerja tidak jauh dengan syarikat milik ayah Alex. Selalu jugalah aku terserempak dengan Dave waktu makan tengahari. Tetapi aku sedar, kewujudan aku tidak pernah dipedulikan olehnya. Aku juga sudah tak kuasa hendak merasa kecil hati. Padaku, mengenali keluarga Alex satu keberuntungan padaku. Mereka semua baik. Menghormati aku dan keluargaku juga.

“ Hi…awak Azian kawan Alex kan?” sapanya satu hari.
“ Iya, Azian…panggil sahaja Yan”, balasku.
“ Boleh makan sama?. Saya nampak awak sorang aja”
“ Saya bukan nak makan kat sini, nak bungkus saja. Makan kat office aja nanti”, balasku.
“ Hari nie tak payahlah bungkus, kita makan sama. Boleh bual-bual. Saya pun seorang. Tidak sudi temankan?” pintanya lembut.

Mengenangkan dia abang kawan baikku, aku bersetuju untuk menemaninya makan, tengahari ini. Aku mengambil tempat duduk di tepi dinding berdekatan dengan tempat cuci tangan. Sebab aku lebih suka makan menggunakan tangan dari menggunakan sudu dan garfu. Sunnah nabi jika makan menggunakan tangan.

“ Kak Jah, nasi Yan tadi tak payah bungkuslah, Yan makan kat sini sajalah “ beritahu ku pada Kak Jah. Kak Jah tuan punya warung tempat aku selalu membeli makanan. “ Ada pakwe nak belanja nie!” tambahku lagi sambil tersenyum memandang Dave.
“ Saya ada cakap saya hendak belanja awak ke?” jawapnya sambil membalas senyuman yang ku hulur.
“ Ada kot tadi , saya dengar macam tu lah”, usik ku lagi.
“ Kenapa tak cakap dari semalam lagi saya nak belanja Yan makan kat sini?” selamba aja dia membalas kata-kataku.

Malu jugak aku bila dia jawab sebegitu. Mana tidaknya, baru hari ini dia menyapa aku, aku dah berani-berani berseloroh seperti sudah lama kenal.

“ Sudahlah ya Yan, hari ini memang saya belanja awak, saja usik awak tadi.”
“ Eh! Tak payahlah Dave, Yan begurau aja. Dalam hati..Eeiii malunya aku!”

Aku sebenarnya jika bersama Alex memang mesra, maklum kawan sekelas. Dan tanpa aku sedari sifat mesraku itu ku tunjukkan juga pada Dave. Emm…Malu juga bila aku ingat-ingat semula apa yang dah aku lakukan pada lelaki yang baru sahaja sudi menegurku setelah sekian lama. Aku hanya tertunduk malu bila mengenangkan itu.

“ Selalu ke makan di sini?”
“ Hari-hari. Kat warung Kak Jah nie murah sikit. Lagipun selera saya kena dengan masakkan Kak Jah “ jawapku panjang.
“ Selalu Dave makan kat mana?, jarang nampak? “ tanyaku sambil mencubit ikan keli masak sambal di pingganku.
“ Dekat-dekat sini juga Yan. Itu yang saya perasan awak tu. Baru hari ini saya ada kesempatan menegur. Selalu saya keluar dengan kawan. Hari ini kawan saya cuti sakit. Kenalah makan seorang “.
“ Ooooooo “ 
“ Ooooo aja? Mana huruf P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z ? Semua awak dah telan ke ?
“ Ha! Ha! Ha!...ada ke cakap macam tu!” kuat ketawa aku masa itu !
“ Laa…lawak jugak awak nie ya Dave. Ingat tak pandai bergurau” jengkil ku pada telatah Dave sebentar tadi.
“ Oooo selama ini awak ingat saya ni kayu ke?” perli Dave sambil senyum.
“ Taklah macam tu” jawapku tersipu malu.

Terasa cepat pula waktu makan aku kali ini. Berbual dengannya begitu mengembirakan. Ada sahaja perkara yang di bualkan mengundang tawa. Dave seorang yang suka berjenaka. Selama ini tanggapan aku semuanya salah. Benarlah kata pujangga, jangan menilai seseorang hanya melihat luaran sahaja. Jangan menilai sesebuah buku itu hanya dari memandang kulitnya sahaja.

No comments: